یکی از نشانه های آستانه ظهور وقوع آتشی در حجاز یا شرق آن است که چند روز تداوم داشته و بنا بر روایات تمام مردم دنیا آن را خواهند دید ، بنا بر اعتقاد برخی از محققین وقوع این آتش را می توان بعنوان آغاز وقوع نشانه ها و تحولات بزرگ ظهور دانست ، روایات شریف منشاء این آتش را از سنگ و گل می دانند که همچون ستونی به آسمان شعله خواهد کشید ، برای درک بهتر مصداق این آتش ، نظرات دو محقق برجسته مهدویت ، علامه کورانی و کامل سلیمان و علل وقوع آن را بررسی می کنیم.
تحولات کنونی عربستان بشارت بخش آینده ای بسیار روشن و امیدبخش است ، تحولاتی که تا مدتی قبل شاید به ندرت کسی می توانست وقوع آنها را پیش بینی کند ، اما اینک در بهت و حیرت جهانیان ، سرزمین وحی بسوی تحولاتی تاریخی و مبارک پیش می رود ، تحولات یک هفته گذشته عربستان ، دستگیری رهبر انقلابی و مبارز شیعیان عربستان و آغاز و گسترش موج اعتراضات و در تحولی قابل توجه تهدید و اولتیماتوم 5 روزه جوانان انقلابی عربستان به سران جنایتکار این کشور برای آزادی آیت الله باقر النمر انگیزه ای شد تا نگاهی به یکی از نشانه های ظهور که ممکن است با توجه به تحولات جاری عربستان در آینده نزدیک در شرف تکوین باشد ، داشته باشیم ، در ابتدا ما بخشی از روایاتی که در این زمینه صادر گردیده است را فارغ از قوت یا ضعف سند می آوریم و در ادامه نظر دو تن از محققین برجسته مهدویت یعنی علامه کورانی و کامل سلیمان نویسنده کتاب یوم الخلاص(روزگار رهایی) پیرامون این نشانه را بررسی خواهیم کرد :
آتشی از مشرق یا حجاز در آینه روایات :
از امام صادق (ع):
وقتى آتش بزرگى از سوى مشرق مشاهده گرديد كه در بعضى شبها بالا می آيد، در آن هنگام گشايش كار مردم پديد می آيد و اين آتش اندكى قبل از ظهور قائم خواهد بود. بحارالانوار، ج52، ص240 .
امام باقر (ع):
وقتى از جانب مشرق آتشى بزرگ و سرخ فام مشاهده نموديد كه سه يا هفت روز بالا مىآيد . در آن هنگام به خواست خدا منتظر فرج آل محمد (صلي الله عليه و آله) باشيد و خدا عزيز و حكيم است. بحارالانوار، ج52، ص230
امام حسین(ع) :
هنگامی که سه یا هفت روز آتش در مشرق دیدید منتظر فرج آل محمد(ص) باشید
الامام المهدی(عج) ص 222 ، محجة البیضاء ج 4 ص 343
امام محمد باقر(ع) :
هنگامی که آتشی در مشرق دیدید که شباهت به بوته زعفران دارد و همه مردم دنیا آن را دیدند و سه یا هفت روز نیز ادامه یافت ، منتظر فرج آل محمد(ص) باشید.
غیبت نعمانی ص 134 ، بحارج 52 ص 230 ، بشارة الاسلام ص85 و ...
امام صادق(ع) :
هنگامی که آتش در حجاز پدید آید و آب در نجف روان گردد ، منتظر ظهور او باشید.
الزام الناصب ص 178
امام زین العابدین(ع) :
هنگامی که نجف شما را سیل و باران فرا بگیرد و در حجاز از سنگ و گل آتش برخیزد ، و تاتار بغداد را تحت سیطره خود درآورد منتظر ظهور قائم(عج) باشید.
بشارة الاسلام ص 87 ، الزام الناصب ص 178 و ....
قيامت برپا نمى شود مگر آنكه آتشى در حجاز برافروخته شود كه روشنايى اش گردن شتر را در بصرا روشن كند
صحیح مسلم ج 8 ص 180
وقتى ستونى از آتش جانب شرق و در ماه رمضان در آسمان مشاهده نموديد تا مى توانيد مواد غذائى و خوراك تهيه نماييد كه آن سال قطحى خواهد بود
نسخه خطی ابن حماد ص 61
پيش از قيام قائم ما، مردم بوسيله آتشى كه براى آنان از آسمان پديد آمده و سرخى آن آسمان را مى پوشاند، از گناهانش بازداشته مىشوند
بحار ج 52 ص 221
در نگاه اول ، هنگام برخورد با این نشانه ، سئوالاتی به ذهن می آید :
مصداق این آتش عجیب مذکور در روایات چه چیزی می تواند باشد؟
مکان دقیق وقوع این آتش کجاست؟
آیا زمان خاصی برای وقوع این نشانه ذکر شده است؟
آیا قبل و یا بعد از وقوع این نشانه تحول خاصی رخ می دهد؟
و دهها سئوال دیگر
برای پاسخ به سئوالات فوق نگاهی خواهیم داشت به نظرات دو تن از محققین برجسته مهدویت پیرامون این موضوع :
نظر علامه کورانی پیرامون آتشی در حجاز یا شرق و مصداق آن :
کتاب عصر ظهور :
" از مجموع اين روايات بدست مى آيد كه حوادث پشت سر هم كه مقدمات ظهور حضرت مهدى (ع ) در حجاز است ، با آتش زرد و سرخ فامى كه در حجاز و يا شرق آن آغاز مى شود، پديد مى آيد و چند روز ادامه خواهد داشت ، آنگاه آخرين فرمانرواى خاندان فلان كشته مى شود و بر سر جانشينى او اختلاف پيدا مى كنند و اين اختلاف به نيروهاى سياسى حجاز كه عمده آنها قبايل آن سامان اند، سرايت مى كند... مسئله اى كه سبب بحران سياسى حكومت حجاز مى گردد در نزاع جهانى بين شرق و غرب تاءثير خواهد داشت ... سپس خروج سفيانى و نداى آسمانى و آنگاه ورود لشكر سفيانى از سوريه به داخل حجاز و حوادث مدينه و پس از آن حوادث مكه پديد مى آيد، در منابع اهل سنت تعدادى روايت وارد شده است كه آن را از نشانه هاى قيامت ياد مى كند از آن جمله در صحيح مسلم آمده است :
قيامت برپا نمى شود مگر آنكه آتشى در حجاز برافروخته شود كه روشنايى اش گردن شتر را در بصرا روشن كند صحیح مسلم ج 8 ص 180
يعنى نور آن به شهر بصرا در سوريه مى رسد. و از همين روايات تعدادى در مستدرك حاكم ج 4 ص 443- 442 آمده است كه مى گويد: آن آتش از كوه وراق يا حبس سيل و يا وادى حسيل برمى آيد. حبس سيل محلى است نزديك مدينه منوره و ممكن است اشتباها وادى حسيل ذكر شده باشد و برخى ديگر از روايات مى گويد: آن آتش از منطقه عدن ، در حضرموت پديد مى آيد و مردم را بسوى محشر و يا مغرب مى كشاند.
همانگونه كه ملاحظه مى كنيد روايت صحيح مسلم تصريح نمى كند كه اين آتش از نشانه هاى قيامت است بلكه وقوع آن را در آينده حتمى مى داند... به اعتقاد من ، آن آتشى كه از نشانه هاى رستاخيز و قيامت است آتش عدن يا حضرموت مى باشد كه در منابع شيعه و سنى آمده است .
اما آتش حجاز، كه طبق روايت ، در مدينه منوره پديد مى آيد ممكن است تنها خبر دادنى اعجازى از ناحيه پيامبر (ص ) بوده و وقوع و پيدايش آن نشانگر مطلبى نباشد. و قبلا واقع شده باشد چه اينكه مورخان وجود آتشفشانى را كه در قرن اول نزديك مدينه چند روز ادامه داشته ، نقل كرده اند.
اما آتشى كه از نشانه هاى ظهور است ، در روايات ، بنام آتش مشرق آمده است و در برخى روايات آتشى است در شرق حجاز. در نسخه خطى بن حماد از ابن معدان نقل شده است كه گفت :
وقتى ستونى از آتش جانب شرق و در ماه رمضان در آسمان مشاهده نموديد تا مى توانيد مواد غذائى و خوراك تهيه نماييد كه آن سال قطحى خواهد بود
نسخه خطی ابن حماد ص 61
و از امام صادق (ع ) منقول است كه فرمود:
وقتى آتش بزرگى از سوى مشرق مشاهده كرديد كه در بعضى شبها بالا مى آيد، در آن هنگام گشايش كار مردم پديد مى آيد و اين آتش اندكى قبل از ظهور قائم خواهد بود بحار ج 52 ص 240
از امام باقر (ع ) روايت شده است كه فرمود:
وقتى از جانب مشرق آتشى مشاهده نموديد همچون هردى (پارچه رنگ آميزى شده رنگ سبز و سرخ ) بزرگ كه سه يا هفت روز بالا مى آيد در آن هنگام بخواست خدا منتظر فرج آل محمد صلى الله عليه و آله باشيد و خداست عزيز و حكيم بحار ج 52 ص 230
احتمال دارد اين آتش نشانه اى الهى يا آتشفشانى طبيعى و يا انفجار بزرگ مواد نفتى باشد همچنانكه احتمال دارد نشانه اى الهى از علامت هاى ظهور حضرت مهدى (ع ) باشد. از امام باقر (ع ) روايت شده است كه فرمود:
پيش از قيام قائم ما، مردم بوسيله آتشى كه براى آنان از آسمان پديد آمده و سرخى آن آسمان را مى پوشاند، از گناهانش بازداشته مى شوند
بحار ج 52 ص 221
از روايات چنين استفاده مى شود كه اين آتش پيش از بحران سياسى يا در اثناء آن خواهد بود. والله العالم "
....
همانگونه که دیدیم علامه کورانی احتمالات مختلفی را در مورد مصداق این آتش در عربستان در نظر می گیرد که از آن جمله وقوع نشانه ای الهی ، وقوع آتش فشان و در نهایت انفجار بزرگ مواد نفتی یعنی چاههای نفت می باشد ، اما نکته مهمی که وجود دارد این است که علامه کورانی وقوع این نشانه را قبل از بحران سیاسی حجاز یا در اثناء آن می داند و مرگ عبدالله و تحولات بعدی را بعد از وقوع این نشانه در نظر می گیرد. مسئله قابل توجه دیگری که وجود دارد این است که برخی از روایات وقوع این نشانه یعنی ستونی از آتش را در ماه مبارک رمضان ذکر می کنند چیزی که توسط علامه کورانی هم مورد توجه قرار گرفته است :
وقتى ستونى از آتش جانب شرق و در ماه رمضان در آسمان مشاهده نموديد تا مى توانيد مواد غذائى و خوراك تهيه نماييد كه آن سال قطحى خواهد بود
نسخه خطی ابن حماد ص 61
نکات قابل توجهی که در مجموعه روایات فوق دیده می شود ، بیان این آتش بصورت ستون و همچنین ارتباط این واقعه با ظهور می باشد که اکثر روایات مذکور انتظار فرج و ایجاد گشایش در کار مردم را بعد از وقوع این نشانه می دانند.
نظر کامل سلیمان نویسنده کتاب یوم الخلاص(روزگار رهایی)
پیرامون آتشی از مشرق یا حجاز :
کامل سلیمان مولف کتاب یوم الخلاص نیز در بخشی از کتاب خود در بخش نشانه ها و خارق العاده ها به تفضیل در مورد آتشی در مشرق یا حجاز سخن گفته و روایات زیادی را در این زمینه جمع آوری کرده و به تحلیل آنها پرداخته است ، وی مصداق این نشانه را به احتمال قوی بصورت مکرر ، آتش گرفتن چاههای نفتی در شرق عربستان می داند و به تفضیل در این باره سخن می گوید هرچند در کنار آن احتمال ضعیفتری چون آتش جنگ را نیز مطرح می نماید. وی علت آتش سوزی چاههای نفت را در دو حالت عمد یعنی انفجار و غیرعمد در نظر می گیرد که در صورت وقوع می تواند از طریق صفحات تلویزیون توسط تمام مردم جهان مشاهده گردد ، چیزی که توسط روایات شریف پیش بینی شده است.
حال که به تفضیل در مورد این نشانه و مصداق آن در نظر دو تن از بزرگان تحقیق در عرصه مهدویت صحبت کردیم به تحولات جاری عربستان برمی گردیم و به فراهم شدن عجیب مقدمات این نشانه در تحولات عربستان نظری می اندازیم.
تحولات بی سابقه عربستان و احتمال به آتش کشیده شدن چاههای نفت
همانگونه که می دانیم عربستان از ابتدای بیداری اسلامی کم و بیش شاهد اعتراضات مردمی علی الخصوص در قسمت شیعه نشین شرق این کشور بود ، اما در طی یکی دو هفته گذشته این اعتراضات با دستگیری وحشیانه رهبر شجاع و مبارز شیعیان ، آیت الله باقر النمر وارد مرحله تازه ای شد که به شهادت و مجروح شدن دهها تن از مردم این کشور انجامید اما مهمتر از همه اینها تهدیدی است که توسط جوانان انقلابی عربستان که در گروه حزب الله حجاز منسجم شده اند صورت گرفته است ، گروه فوق طی اولتیماتومی 5 روزه به دولت عربستان هشدار داده است که در صورت عدم آزادی آیت الله باقر النمر چاههای نفت این کشور را به آتش خواهد کشید و این احتمال وجود دارد که با تداوم اسارت یا خبر شهادت آیت الله باقر النمر این تهدید شجاعانه به مرحله اجرا درآید.
اما برای تحقق این نشانه یعنی شعله ور شدن چاههای نفت عربستان احتمال دیگری نیز وجود دارد و آن انفجار بحران سوریه و آغاز درگیری بین المللی در این کشور است و در ادامه همانگونه که سوریه بارها تهدید کرده است موشکباران عربستان و قطر و چاههای نفت آنهاست که در صورت آغاز جنگ در سوریه یک واقعیت ملموس و قابل پیش بینی می باشد.
هرچند ممکن است با تداوم موضع خصمانه عربستان علیه ایران که حتی تحریک به حمله اتمی به ایران توسط دشمنان را نیز در پی داشت و با بسته شدن تنگه هرمز و آغاز جنگ نفت کشها ، موشکهای ایران نیز کشورهایی که آغازگر این جنگ بوده اند از جمله عربستان را نشانه رود.
نظرات شما عزیزان: